Net Szótár

Spam

Kéretlen, sok helyre elküldött elektronikus üzenet, elsősorban reklámlevél. (szó szerint: löncshús konzerv, amely az elnevezés alapjául szolgáló Monthy Python burleszkben szerepelt)


Spammer

Hivatásszerűen kéretlen reklámlevelek küldésével foglalkozó személy. Ezek a "vállalkozók" legtöbbször közvetlen kapcsolatban állnak a vírusírókkal.


Szolgáltatás megtagadással járó támadás / Denial of Service (DoS)

A szolgáltatás megtagadással járó (más néven túlterheléses) támadás célja, hogy lehetőség szerint megakadályozza a célgép elérését. A támadás során a célpontot (vállalat, szolgáltató rendszere) rendkívül nagyszámú kérés elküldésével a támadó leterheli, így a legitim felhasználók kiszolgálására nem marad erőforrás, a megtámadott rendszer lelassul, elérhetetlenné válik, esetleg össze is omolhat.


Trójai program

Hagyományosan a trójai programok magukat hasznos programnak álcázó kártevők. Napjainkra a „trójai” inkább olyan gyűjtőfogalommá vált, amely a más kategóriákba nem sorolható kártékony szoftvereket jelöli. Ezek a programok nem sokszorosítják magukat, viszont kárt tesznek a rendszerben. (Fájlokat törölnek, meghajtót formáznak, hátsó kaput nyitnak, stb.)


Tűzfal / Firewall

Olyan hardver és/vagy szoftver, amely az hálózatok kapcsolódási pontjain elhelyezkedve megpróbálja a privát hálózatot, ill. a hálózati szegmenst a nem kívánt támadásoktól megóvni és szabályozza a különböző megbízhatósági szintekkel rendelkező számítógép hálózatok közti forgalmat.


Vírus

Olyan szaporodásra képes program, mely fájlokat fertőz meg oly módon, hogy hozzá másolja önmagát, és a program futását magára irányítja. Így a futtatáskor először a víruskód fut le, majd az eredeti program. Elsősorban alkalmazásokat és dokumentumokat fertőz meg. A vírusok károkozása különböző mértékű lehet: vannak olyanok melyek a terjedésen, és helyfoglaláson kívül más, szándékos kárt nem okoznak, és vannak olyanok is melyek minden adatot megpróbálnak megsemmisíteni. Egyszerűbb esetben, a fertőzött fájl vírusmentesítésével az eredeti, teljes alkalmazás visszanyerhető, más esetben azonban a vírus felülírással fertőz, és az átírt részt nem menti el sehova. Ilyenkor a vírusmentesítés sem lehetséges.