Net Szótár

Sandbox

Biztonságos futtatókörnyezetek létrehozását lehetővé tevő technológia, amelynek lényege, hogy egy a külvilágtól gyakorlatilag teljesen elválasztott saját kis "világot" hoz létre. Az itt futtatásra kerülő alkalmazás nem tudja a gazdagép erőforrásait közvetlenül, kontrollálatlan módon elérni, így ez a környezet kiválóan alkalmas potenciálisan megbízhatatlan alkalmazások futásidőben történő vizsgálatára.


Spam

Kéretlen, sok helyre elküldött elektronikus üzenet, elsősorban reklámlevél. (szó szerint: löncshús konzerv, amely az elnevezés alapjául szolgáló Monthy Python burleszkben szerepelt)


Spammer

Hivatásszerűen kéretlen reklámlevelek küldésével foglalkozó személy. Ezek a "vállalkozók" legtöbbször közvetlen kapcsolatban állnak a vírusírókkal.


Szolgáltatás megtagadással járó támadás / Denial of Service (DoS)

A szolgáltatás megtagadással járó (más néven túlterheléses) támadás célja, hogy lehetőség szerint megakadályozza a célgép elérését. A támadás során a célpontot (vállalat, szolgáltató rendszere) rendkívül nagyszámú kérés elküldésével a támadó leterheli, így a legitim felhasználók kiszolgálására nem marad erőforrás, a megtámadott rendszer lelassul, elérhetetlenné válik, esetleg össze is omolhat.