Net Szótár

Reklámprogram / Adware

Olyan, általában engedély nélkül települő program, amelynek célja reklámok, hirdetések megjelenítése felugró böngészőablakokban vagy a böngésző kezdőlapjának módosítása útján. Habár ezek a programok önmagukban általában nem veszélyesek, de működésük zavaró a felhasználó számára. Legtöbb esetben ingyenes (freeware) programokkal együtt települnek.


Rendszerleíró adatbázis / Registry

A Microsoft Windows beállításait tároló, több fájlból álló, összetett szerkezetű adatbázis. A vírusok gyakran használnak registry-bejegyzéseket saját kódjuk lefuttatásának vagy valamilyen rendszerfunkció letiltásának érdekében.


Rootkit

A rootkit-ek olyan kártékony programok, amelyek a támadónak hozzáférést biztosítanak a rendszerhez, miközben jelenlétüket elrejtik. A rendszerbe való bejutás után a rootkit-ek az operációs rendszer funkcióinak használatával igyekeznek észrevétlenek maradni a vírusvédelmi szoftverek előtt: folyamatokat, fájlokat és Windows-beállításértékeket rejtenek el. Emiatt a szokványos vizsgálati technikákkal szinte lehetetlen felderíteni őket.


Rosszindulatú szoftver / Malware

Azon programok fedőneve, amelyeket károkozási céllal hoztak létre a számítógéphez való hozzáférés megszerzésére, a tárolt adatok törlésére, módosítására, stb. Ilyen programok pl. a vírusok, férgek, trójai programok, billentyűzetnaplózók, kémprogramok, stb