Net Szótár

Beugratós lánclevél / Hoax

A HOAX-ok olyan levelek, amelyek valamilyen nem valós hírt közölnek az olvasójával. Fő ismertetőjelük, hogy sok a csupa nagybetűs szöveg bennük; felszólítja az olvasót, hogy mindenkinek küldje tovább; többnyire hivatkoznak valamilyen ismert nagy cégre, hogy ők is megerősítették (pl: Microsoft, AOL); a levél "lényege" sokszor több oldalnyi továbbitási információ után található. Ezek a levelek, azon kívül, hogy sok ember e-mail címét hozzák mások tudomására, csak az Internet forgalmának növelésére jók. Ne továbbítsuk ezeket!


Billentyűzet naplózók / Keylogger

Olyan káros szoftver (esetleg hardver) amely a billentyűleütések feljegyzésére és az így megszerzett információk mentésére, továbbítására szolgál. Segítségével a számítógépes bűnözők felhasználóneveket, jelszavakat banki- és egyéb személyes adatokat tudnak megszerezni.


BIOS (Basic Input and Output System)

A számítógép szoftveres és hardveres része közötti interfész megvalósítása. Több komponensből állhat: alaplapon lévő BIOS, az egyes bővítőkártyákon található BIOS és ezek eszközmeghajtói. Ezek közül az alaplap BIOS-a legfontosabb, ez tartalmazza az alapvető konfigurációs beállításokat és hajtja végre a diagnosztikai ellenőrzéseket, és amely képes tetszőleges operációs rendszer betöltését megkezdeni. Minden esetben nem illékony, szilárdtest-memóriában (EPROM vagy Flash IC) található. Modern alaplapokban fennállhat a veszély, hogy a BIOS kódot egy vírus felülírja, így a gép nem indul be.


Blue Screen Of Death (BSOD)

Kékhalál. A Microsoft Windows NT és újabb operációs rendszerek azonnali leállását okozó súlyos hiba esetén megjelenő kék hátterű, szöveges képernyő.


Boot

A számítógép indulásának folyamata az operációs rendszermag betöltődéséig.


Boot vírus

A bootszektor-fertőző vírusok a számítógépeknek azt a tulajdonságát használják ki, hogy az operációs rendszert is lemezről töltik be. Azokat a lemezterületeket használja fel önmaga terjesztésére, amiket a számítógép bekapcsoláskor az automatikusan lefuttat: a merevlemez Master Boot Record-ját, vagy a lemez-partíciók Volume Boot Record-ját. Amikor a gép megpróbálja betölteni a rendszert, helyette először a vírust fogja elindítani.