Net Szótár

Féreg / Worm

A féreg egy olyan kártevő, mely önmaga másolásával terjed, nincs szüksége fertőzhető fájlra, mint a vírusnak. Hálózatba kötött gépeket támad meg, leginkább e-mailen keresztül terjed és hálózati megosztásokon és fájlcserélő alkalmazásokon szaporodó változatok sem. A féreg kódja teljes egészében csak a kártékony funkciókat tartalmazza, tehát "mentesítéskor" bátran törölhetjük. Mivel önállóan és ezáltal rendkívül gyorsan tudnak terjedni, ez más kártékony szoftvereknél (például a vírusoknál) lényegesen veszélyesebbé teszi őket.


Hátsóajtó program / Backdoor

A Backdoor (hátsóajtó) program olyan, a felhasználó számára álltalában nem látható elem, amely telepítése után teljes kontrollt adhat a számítógép felett egy vagy több távoli személynek. Így a Backdoor terjesztőjének vagy használójának lehetősége nyílik arra, hogy az Interneten keresztül egy másik gépen tárolt adatokat megtekintsen, módosítson vagy töröljön, de emellett segítségével "megfigyelhető" a gépen dolgozó felhasználó - követhető, hogy mely billentyűket nyomta le, milyen jelszavakat használt, mely Web-lapokat látogatott meg stb. A lehetőségek elméletileg korlátlanok, gyakorlatilag a megvalósítástól függenek.


Honeypot

Mézes bödön, a rendszerbe bejutott támadók jelenlétének észlelésére szolgáló, szándékosan sebezhetőre konfigurált és feltörésre érdemesnek tűnő számítógép. Anti-virus cégek is alkalmazzák friss vírusminták beszerzésére és új támadási módok felderítésére.


Javítófolt / Patch

Szoftverfrissítés a már létező programokhoz, operációs rendszerekhez. A szoftverfejlesztők a javítófoltok (patch-ek) segítségével orvosolják az eredeti programban, annak kiadása után felszínre került programhibákat, az ún. bug-okat. Egymás utáni javítófoltok alkalmazására is sor kerülhet, ha az adott program hibáit folyamatosan javítják.


Karantén

A programkártevővel fertőzött fájlok másolatainak tárolására szolgáló védett könyvtár vagy adatbázis. Lehetővé teszi későbbi vírusmentesítés vagy víruslaborba beküldés érdekében a fájltartalom megőrzését.


Kémprogram / Spyware

Azon alkalmazások gyűjtőneve, amelyek személyes információkat továbbítanak a felhasználó tudta vagy hozzájárulása nélkül. Ezek a programok különféle nyomkövető funkciók segítségével statisztikai adatokat küldhetnek, például a meglátogatott webhelyek listáját, a felhasználó névjegyalbumában lévő e-mail címeket, a használt online szolgáltatások listáit vagy a leütött billentyűk felsorolását.