Net Szótár

Boot vírus

A bootszektor-fertőző vírusok a számítógépeknek azt a tulajdonságát használják ki, hogy az operációs rendszert is lemezről töltik be. Azokat a lemezterületeket használja fel önmaga terjesztésére, amiket a számítógép bekapcsoláskor az automatikusan lefuttat: a merevlemez Master Boot Record-ját, vagy a lemez-partíciók Volume Boot Record-ját. Amikor a gép megpróbálja betölteni a rendszert, helyette először a vírust fogja elindítani.


Bot

A "robot" rövidített elnevezése. Gyakran Zombinak is hívják. Azokat a gépeket nevezik így, amelyek olyan trójai programmal vagy vírussal fertőződtek meg, amelyek lehetővé teszik egy harmadik fél számára a gép funkcióihoz való távoli hozzáférést. A megnevezés a Zombi gép szinonimája.


Botnet

Bot (Zombi) gépekből szervezett hálózatok gyűjtőneve, amely gépek egy személy vagy szervezet irányítása alatt állnak. A botneteket általában kéretlen levelek továbbítására, túlterheléses támadások kivitelezésére, stb szokták felhasználni.


Domain Name System (DNS)

A névfeloldásért felelős szolgáltatás, mely az egész Internetre kiterjedő piramis struktúrájú rendszer. Ez teszi lehetővé a könnyebben használható, beszédesebb nevek "lefordítását" az egyes gépeket azonosító IP címekre.


EICAR teszt fájl

Ez a rövid fájl egy olyan program, mely nem vírus ugyan, mégis minden víruskereső terméknek kártevőként kell felismernie. A fájl így lehetőséget biztosít a víruskereső programok működésének veszélytelen tesztelése. Ha a védelmünk nem működne, a program nem csinál mást, mint megjeleníti az "EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!" szöveget. Egy ilyen fájl létrehozásához nem kell mást tennünk, mint az alábbi (begépelhető karakterekből áló) sort egy fájlba másolni, majd azt eicar.com néven elmenteni. A sor végén nem szabad entert nyomni! X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*


Elosztott Szolgáltatás megtagadással járó támadás / Distributed Denial of Service (DDoS)

Az előző támadási forma egyszerre több gépről indított változata. A támadás során sok, elszórtan elhelyezkedő gépek folyamatosan kérésekkel "bombázzák" az áldozatot, amíg az túlterhelődik és összeomlik. Ha a támadás nem is jár sikerrel, a szolgáltatást használni kívánók ezen idő alatt jelentős lassulást vagy a szolgáltatás elérhetetlenségét tapasztalhatják.