A telekommunikáció világában számos olyan kifejezés található, melyeket gyakran használunk, mégsem vagyunk mindig tisztában azok pontos jelentésével: ilyen például a roaming vagy magyarul barangolás funkció. Nemrégiben a DIGI is bevezette ezt a szolgáltatást az Európai Unió és néhány egyéb ország területén, - erről bővebben itt olvashatsz - így, aki DIGIMobillal külföldre készül, nem árt, ha képbe kerül!

Mikor beszélünk roamingról? Roaming esetében az itthoni SIM-kártyánkat használjuk külföldön, akár okostelefonban vagy éppen táblagépben, attól függően mire van szükségünk. Nemzetközi barangoláskor nem közvetlenül a saját szolgáltatónk hálózatára csatlakozunk, emiatt általában más árszabás vonatkozik ránk. Így például a DIGIMobil esetében az 1. díjzónába tartozó országokból percenként 5 Ft-ért telefonálhatunk haza a DIGI hálózatán kívülre, a zónán kívüli országokba indított beszélgetések esetén azonban magasabbak a költségek. Amennyiben viszont külföldről Magyarországra, a DIGI hálózatán belülre telefonálunk, 0 Ft-ba kerül a hívás. A netezés miatt sem kell aggódni például egy nyaralás során, hiszen a már említett díjzónán belül 0,488 Ft/MB a fogadott vagy indított adatforgalom költsége.

Utazás előtt mindenképp érdemes ezeknek az információknak a célpont ismeretében utána nézni, hogy ne érjen minket meglepetés. A roaming beállításáról is ejtsünk szót, mivel alap esetben ez nincs minden készüléken konfigurálva. Ha már DIGIMobil előfizető vagy, a szolgáltatás aktiválásához a 1272-es, vagy a külföldről is hívható  +36501028272-es számon érdeklődhetsz, esetleg keresd fel a hozzád legközelebbi DIGI Pontot.  Amennyiben most szeretnéd megrendelni a szolgáltatást, igényeld a roaming lehetőségét már a szerződés megkötésekor.

Az alábbi térképen színekre lebontva láthatod, mely országok esetében van teendőd a roaming szolgáltatás használatakor: az EU-s országok mellett Izlandon, Liechtensteinben, Monacóban, Norvégiában, Vatikánban is kedvező feltételekkel használhatod a DIGIMobilt. Amennyiben gondod adódott a manuális beállítással, itt utána tudsz nézni a részleteknek. Külföldi tartózkodás során egyébként érdemes kézzel beállítani a hálózatra történő csatlakozást, maguktól ugyanis nem minden esetben ahhoz a szolgáltatóhoz csatlakoznak az okostelefonok, amelyhez mi szeretnénk.