Cégtörténet

Az Invitel 20 éves működése során számos átalakulást élt át. Jelenlegi formáját több telekommunikációs, informatikai és kábeltelevíziós szolgáltató vállalat egybeolvadása után nyerte el. Elődjeinek több évtizedes tapasztalatára, saját hozzáadott értékeire, valamint stabil tulajdonosi hátterére építve, több mint 350 ezer lakossági és kisvállalati ügyfeléről gondoskodik országszerte.

Az Invitel jogelődjeinek története a gazdasági rendszerváltozás idejére nyúlik vissza. 1989-ben a Magyar Posta három részre válásával a távközlési feladatok önálló társaságba szerveződtek. 1993. július 1-jén hatályba lépett a távközlési törvény, amely koncessziós szolgáltatásnak minősítette a közcélú telekommunikációs szolgáltatásokat. 1994 februárjában, a területi koncessziós pályázat eredményének kihirdetése után 12 önálló telefontársaság jött létre – ezzel alakultak meg az Invitel jogelődjei is.

 • 2001-ben, az 1994-ben alapított, koncessziós társaságként működő jogelődök, a Digitel 2002, a Déltáv, a Jásztel, és a UTI társaságok felvásárlásával megalakult a francia tulajdonú Vivendi cégcsoport.
 • 2002 júliusában a jogelődök beolvadtak a Vivendi Telecom Hungary Rt-be, melyet 2003. május 13-án közösen megvásároltak a GMT és az AIG befektetési társaságok. A vállalat 2003 szeptemberétől kezdődően Invitel Távközlési Zrt. cégnéven működött tovább.
 • 2006-ban az Invitel megvásárolta az Euroweb Zrt-t és az Euroweb Romania S.A.-t.
 • 2007-ben a cégcsoport felett a TDC A/S (Tele Denmark) tulajdonában lévő, amerikai egyesült államokbeli Hungarian Telephone and Cable Corp. (HTCC) szerzett tulajdont. A kibővült cégcsoport tagvállalatai (a Hungarotel Zrt., a PanTel Kft. és az EuroWeb Zrt.) 2007. december 31-ei hatállyal beolvadtak az Invitelbe, míg a Pantel Technocom Kft., a jelenlegi Invitechnocom Kft. azóta is önálló jogi személyként folytatja tevékenységét.
 • Szintén 2007-ben a cégcsoport megvásárolta a Tele2 Kft-t, mellyel az Invitel az ország legnagyobb alternatív hálózati szolgáltatójává vált. A Tele2 2008. január 1-jétől Invitel Telecom Kft. néven működött tovább, majd 2009-ben az Invitel részévé vált.
 • 2008-ban az Invitel megvásárolta a bécsi székhelyű Memorex Telex Communications AG-t és külföldi leányvállalatait.
 • 2009 februárjában a cégcsoport operatív irányítását a HTCC-től a Dániában bejegyzett Invitel Holdings A/S vette át, majd 2009 októberétől kezdődően a Mid Europa Partners (MEP) fokozatosan megvásárolta a TDC A/S (Tele Denmark) tulajdonában lévő teljes Invitel részvénycsomagot, melynek eredményeként 2010. július 5-én az Invitel az MEP tulajdonába került.
 • 2010 végén az Invitel nemzetközi nagykereskedelmi üzletágát és a cégcsoport külföldi leányvállalatait megvásárolta a Turk Telecom International.
 • 2011-ben a FiberNet cégcsoport az Invitel tulajdonába került, melynek köszönhetően az Invitel belépett a magyarországi lakossági kábelpiacra. A FiberNet társaságok 2011. szeptember 30-tól az Invitel részévé váltak.
 • 2016 júliusától az Invitel üzletágai önálló gazdasági társaságokká alakultak. Ettől kezdve az új tagvállalatok tevékenysége Invitel Távközlési Zrt. néven a lakosság és a kisvállalkozások, Invitech Megoldások Zrt. néven pedig a közép- és nagyvállalati, intézményi, valamint nagykereskedelmi ügyfelek professzionális kiszolgálására fókuszált. A csoport két pillérét az Invitel Központi Szolgáltatások Zrt. támogatta adminisztratív szolgáltatásaival. Ebben a szervezeti felépítésben a tulajdonosi háttér nem változott.
 • 2017 márciusában az Invitel Csoport részvényeinek meghatározó hányada a China-CEE Fund tulajdonába került. Az alap a közép-kelet európai régió egyik vezető pénzügyi befektetője. A 2014 végén megvásárolt Budapesti Metropolitan Egyetem mellett Lengyelországban, Csehországban, Szlovéniában és Bulgáriában rendelkezik energetikai, gyógyszeripari és egyéb ipari befektetésekkel.
 • 2018 májusában a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. – terjeszkedési stratégiájának részeként – megvásárolta az Invitel Távközlési Zrt.-t. Ettől kezdve az Invitel a DIGI Csoport tagvállalataként folytatja tovább tevékenységét.
 • A 2018-ban, a felvásárlás után a DIGI Csoport megkezdi a két vállalat távközlési szolgáltatásainak összehangolását, mely során országszerte fokozatosan fejleszti tovább az Invitel hálózatokat.
 • 2019-ben elindul a DIGIMobil szolgáltatás, melyet az Invitel előfizetői is tesztelhetnek.
 • Ezt követően a Széchenyi 2020 Program keretében kiírt pályázat eredményeként 12 járás közel 100 településére vonatkozóan mintegy 2,3 milliárd forint értékű európai uniós forrást nyer el az Invitel a legalább 30 Mbit/s sebességű, újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztésére.

Kérem várjon!