Figyelmeztetés

Kedves Látogató!

Rendszerünk úgy érzékeli, hogy az Ön számítógépén AdBlock, vagy hasonló hirdetésszűrő rendszer működik. Kérjük, hogy a maximális felhasználói élmény érdekében az Invitel felületein történő böngészés ideje alatt kapcsolja ki ezt az alkalmazást, vagy engedélyezze az oldalon megjelenő tartalmakat.

Hasznos információk

Televízió technológiák - Digitális TV adás – Digitális adás | Invitel Zrt.

Analóg televíziózás

A televíziózás a hőskorban az analóg jelátvitellel indult, és ez a technológia – ha csökkenő mértékben is - ma is használatban van. Az analóg műsorszórás nagyon egyszerű elven alapul: lényegében az jellemzi, hogy a sugárzott jel valamilyen fizikai jellemzője (amplitúdója, frekvenciája, fázisa) hordozza a továbbítani kívánt információt. Az analóg adásokat háromféleképpen foghatjuk: földfelszíni antennával, műholdon keresztül, illetve az analóg kábeltévé szolgáltatás segítségével. 
Az analóg jel előállítása és vétele nem igényel bonyolult technológiát, így előnye, hogy a tévékészüléken kívül nem szükséges hozzá külön dekódoló eszköz. Az analóg műsorszórás hátránya, hogy a jel könnyen megzavarható, a vasbeton épületek, tükröződő felületek és a jel forrásától való távolság pedig jelentősen ronthatják az adás minőségét. A hátrányok közé tartozik még az is, hogy rendelkezésre álló frekvenciatartomány korlátozott, egy analóg tévé csatorna átviteléhez 8 MHz vivő frekvencia tartományra van szükség. Ez jelentősen befolyásolja az átvihető adások mennyiségét és minőségét. A fentiek miatt az analóg televíziózás nem számít korszerű technológiának és várható, hogy következő években teljesen felváltja a digitális műsorszórás.
Az analóg földfelszíni sugárzás Magyarországon a digitális átállás keretében 2013-ban lekapcsolásra került. A földfelszíni mellett az analóg műholdas és az analóg kábeles szolgáltatások is egyre visszaszorulóban van, ahogy a tv szolgáltatóknál fokozatosan váltja fel őket valamely digitális televíziós megoldás, ami jobb minőséget és kényelmi funkciókat is elérhetővé tesz. 

Műholdas televízió

A műholdas tévé esetében az adás a Föld körüli pályán keringő műholdakról érkezik. A műhold veszi a feléje sugárzott jelet és felerősítve visszasugározza a földfelszín irányába. A műholdtól való nagy távolság miatt a jel összegyűjtéséhez egy antennára van szükség. A vett jel egy kábel segítségével jut az analóg vagy digitális beltéri egységhez, ami a tévékészülék által feldolgozható jellé alakítja azt. A műholdak akár HD vagy UHD adást is képesek továbbítani, ezen kívül az elektronikus műsorújság és a gyerekzár funkciók is az elérhető szolgáltatások körét gyarapítják, de jellemzően hiányoznak a vissza-irányú kommunikációt is igénylő kényelmi szolgáltatások, mint például a videotéka. 

Digitális televízió

A stúdiókban már a kilencvenes évek eleje óta digitális képjel-átvitelt használnak, azonban a stúdióban használt képjelek a magas sávszélességük miatt alkalmatlanok sugárzásra, vagy más a végfelhasználók irányába történő továbbításra. Ennek az az oka, hogy a kábelen, földi, vagy műholdas csatornákon elérhető csatornakapacitás meg sem közelíti ezeknek a jeleknek a sávszélesség-igényét. 
A digitális tévézésnél (DVB = digital video broadcasting) tehát a tartalmakat tömöríteni kell ahhoz, hogy a műsor eljuthasson a tévénézőkhöz. 1993-ban született meg az MPEG1 szabvány, majd utóda az MPEG2, amit már a digitális televíziózás alapjának szántak. Kezdetben csak SDTV jeleket lehetett vele továbbítani, de később alkalmassá vált HDTV jelek tömörítésére is. Mára egészen elterjedt már a H.264/MPEG4 AVC tömörítés is, amit jellemzően a HD adásokhoz használnak, sőt az elmúlt 2 évben kezd elterjedni a legújabb H.265/HEVC elnevezésű tömörítési eljárás, amit szintén a HD és a még nagyobb sávszélességet igénylő UHD (4K) adások jelének még hatékonyabb tömörítésére és továbbítására fejlesztettek ki. 
A tömörített adatcsomagokat azonban ki is kell bontani, így a digitális tévézéshez mindenképpen szükséges egy digitális dekóder (digitális tuner), ami csak az újabb tévékészülékekben található meg. 
A régebbi készülékekhez külön kapható vevőegységek csatlakoztatása szükséges. A digitális vevőegységek és a televízió készülékek képessége határozza meg, hogy a digitális kiegészítő szolgáltatások közül (elektronikus műsorújság, megállítható és visszatekerhető adás, rögzítés, stb) mik érhetőek el.  
A digitális televízió (DVB) szabványnak több fajtája ismert és elterjedt, a digitális kábeltévét a DVB-C (cable), a földfelszíni digitális műsorszórás a DVB-T (terrestrial), míg a digitális műholdas tévé a DVB-S (satellite) elnevezést kapta. 

Kábeltelevízió

A kábeltelevízió rádiófrekvenciás jelek formájában továbbítja az adásokat koaxiális vagy optikai kábelhálózaton. A technológia akár nagy felbontású, HD minőségű adások sugárzását is lehetővé teszi. A kábeltelevízión analóg vagy digitális módon is lehetséges a műsorszórás.

IPTV

Az IPTV (Internet Protocol Television) olyan speciális digitális televíziós szabvány, ami nem rádiófrekvenciás jelekként, hanem internet protokoll (IP) alapú adatcsomagokként továbbítja a képjelet. Ennek megfelelően az IPTV szolgáltatás - hasonlóan a szélessávú internet szolgáltatáshoz - IP hálózaton jut el a háztartásokba. Ezek az IPTV hálózatok fizikai természetüket tekintve megvalósulhatnak hibrid optikai koaxiális (kábel), klasszikus sodrott érpáras (pl.: ADSL vagy VDSL), vegyesen optikai és sodrott réz érpáras (jellemzően VDSL), vagy tisztán optikai hálózatokként (pl. GPON), de közös jellemzőjük, hogy az IPTV szolgáltatás nyújtása a hálózaton mindenképpen a szolgáltató által menedzselt, felügyelt módon történik.
Az IPTV technológiának – hasonlóan a digitális kábeltelevíziózáshoz - számtalan előnye van a hagyományos analóg televíziózáshoz képest, így teljesen más élményt képes biztosítani a nézőknek. Az IPTV szolgáltatás lehetőséget nyújt az adások megállítására, újraindítására, későbbi megtekintésére, felvételére, illetve bármikor kölcsönözhetünk filmeket a virtuális videotékából. Ezeken kívül az elektronikus műsorújság, a gyerekzár funkció vagy éppen a szabad nyelvválasztás teszi még kényelmesebbé a tévézést. Az IPTV szolgáltatás nem zárja ki az egyidejű internet használatot sem. 

HDTV, UHD (4K)

A HDTV (High-Definition Television) egy televíziós sugárzási norma, ami az analóg, SD (Single-Definition) szabványoknál sokkal nagyobb felbontású képet tesz lehetővé, ez azt jelenti, hogy egy HDTV adás jóval több képpontból áll, mint az analóg tv adás. Ennek megfelelően a HD adás már csak digitális formában közvetíthető. HDTV élményhez természetesen HD képes televízió is szükséges. A HD Ready készülékek 720 vízszintes információs sort tartalmaznak, a Full HD tévék pedig képkockánként 1080 sort, ami teljesen valósághűvé teszi a képeket. Az üzletek kínálatában megtalálható HD tévék ára az utóbbi időben már nem sokkal haladja meg a hagyományos készülékek árát, így a digitális műsorszórás terjedésével a HD készülékek száma is emelkedik. 
Az utóbbi időben kezdenek elterjedni a még nagyobb - minimum 4096x2160 képpont - felbontású, így még részletgazdagabb kép megjelenítésére alkalmas Ultra-HD (rövidítve UHD vagy 4K) képes tévékészülékek. 

Várakozás a rendszerre

Kérem, várjon!