Vissza a blogbejegyzésekhez

Felkészült vállalkozása az internetes veszélyekre?
Íme néhány ötlet, amellyel megvédheti vállalkozását!

Mindennapi életünk tele van kisebb-nagyobb kockázatokkal, melyek többségével megtanultunk együtt élni: természetes, hogy biztosítást kötünk az otthonunkra, riasztót szerelünk egy értékes autóba, a bankkártyánkat pedig nem adjuk kölcsön ismeretleneknek.

A digitális világ mindezek mellett egy sor újabb kockázatot jelent, ezért fontos, hogy ugyanilyen rutinosan felismerjük és megóvjuk vállalkozásunk digitális értékeit is.

A témában végzett kutatások szerint a kisvállalatok nagy része nem fordít elegendő figyelmet az informatikai biztonságra. Részben anyagi okokból, az informatikai biztonsági szakértők és szoftverek borsos ára, részben pedig a fentihez hasonló tévhitek miatt.

A tények azonban mást mondanak, és az információhiány a kisvállalatok számára komoly összegekbe kerülhet!

A vállalatok 82%-a gondolja, hogy túl kicsik ahhoz, hogy informatikai támadások célpontjai legyenek.

Valójában az 50 főnél kisebb vállalatok 41%-a tapasztalt már informatikai fenyegetést!

Íme néhány tipp, amellyel a virtuális világ számos fenyegetését kivédheti!

1Védje meg vállalati levelezését és adatait!

Minden vállalat tudja, hogy saját és ügyfelei adatai hatalmas értéket képviselnek. Sajnos ezzel a számítógépes bűnözők is tökéletesen tisztában vannak!

Hogyan támadhatják a vállalati adatokat és levelezést a kiberbűnözők?
Mivel nehezítheti meg az internetes bűnözők és rosszindulatú programok dolgát – akár drága programok és IT-szakértők bevonása nélkül is?
Jelszavak feltörése
Mindig használjon biztonságos jelszavakat, és cserélje őket legalább 3 havonta! → Megnézem, milyen a biztonságos jelszó >
Közösségi média felületek megfigyelése
Jól fontolja meg, mit oszt meg magáról és cégéről a közösségi médiában! Később minden nyilvános adatot felhasználhatnak ellenünk a számítógépes bűnözők.
Rosszindulatú felugró ablakok és hirdetések
Ne dőljön be a sokat ígérő felugró hirdetéseknek, melyek valójában csak az adataira kíváncsiak! Mobil eszközökön is mindig győződjön meg róla, hogy adatait valóban a hivatalos weboldalon kezdte-e el megadni!
Webshopok nem megfelelő adatkezelése
A megbízható, komoly webshop-ok és weboldalak adatai bekérése előtt mindig felhívják figyelmét az adatkezeléssel kapcsolatos gyakorlatukra. Ha ilyennel nem találkozik, kezdjen gyanakodni.

Adathalász levelek (phising)

Nem mindegyik spam landol a levélszemét mappában. Az adathalászok egyre gyakrabban gondosan megírt, személyre szabott, céges logóval és azonosítókkal ellátott üzenetet küldenek, mely bizalmat kelt a címzettben. E-mailben soha ne továbbítson semmilyen adatot, míg nem győződött meg 100%-ban a feladó hitelességéről! Jelszót vagy bankkártya-adatot pedig jobb, ha egyáltalán nem küld e-mailben.

2Amit soha ne tegyen rutinból: online banki ügyintézés

Az egyik leggyorsabban fejlődő internetes tevékenység az internetes bankolás, azaz a vállalati és magánjellegű banki tevékenységek interneten keresztüli intézése. Nagy előnye, hogy bármikor, és – szélessávú internetkapcsolat megléte esetén – bárhonnan elintézhetjük a vállalatunkat érintő és magánjellegű banki ügyeket. A témában végzett kutatások szerint azonban a kisvállalatok nagy része az online banki ügyintézés során nem fordít kiemelt figyelmet az informatikai biztonságra.

Egy 1 éven át tartó, 18 000 fős kutatás során: a válaszadók 43%-a tapasztalt olyan támadást, mely a pénzügyi adatok megszerzésére irányult.

A csalások károsultjainak 44%-a nem tudta visszaszerezni a pénzét

Hogyan használják ki az online banki ügyintézést a kiberbűnözők?
Mivel nehezítheti meg az internetes bűnözők és rosszindulatú programok dolgát – akár drága programok és IT-szakértők bevonása nélkül is?
Klónozott weboldalak
Ha céges adatot ad meg, mindig olvassa el alaposan az oldal URL-jét, mert előfordulhat, hogy klónozott oldallal van dolga, mely csak megjelenésében hasonlít az eredetihez, azonban adathalászatra hozták létre. Ha online fizet valamit vagy egy olyan weboldalra lép be, ahol szükség van felhasználói jelszavas bejelentkezésre, ott a böngésző címsorában szerepelnie kell a lakat ikonnak vagy a https feliratnak is!
Key logging: a billentyűlenyomások nyomon követése, naplózása
A jelszó megadásakor ezért használjon virtuális billentyűzetet. (Ezt akár böngészőjében is meg tudja nyitni, majd onnan átmásolhatja a jelszót - mindezt csupán az egér használatával.)
Nyilvános hálózati forgalom megfigyelése
Ha mobileszközről szeretne online bankolni, használjon LTE/3G vagy 4G hálózatot a kevésbé biztonságos Wifi hálózat helyett, mert előfordulhat, hogy rosszindulatú programmal megfigyelik a forgalmat.

3Vállalati hardverek és szoftverek védelme

A számítógépen, tableten, okostelefonon és más fizikai adathordozón tárolt vállalati adatokhoz nem csak rosszindulatú programokon keresztül juthatnak hozzá a számítógépes bűnözők; céges készülékeink akár illetéktelenek kezébe is kerülhetnek. Mindkét esetben van azonban megoldás arra, hogy az adatlopást megnehezítsük és megelőzzük.

Milyen veszélyek fenyegetik leggyakrabban a vállalati hardvereket és szoftvereket?
Mivel nehezítheti meg a számítógépes bűnözők dolgát – akár speciális informatikai tudás nélkül is?
Eszközök és az eszközökön lévő adatok eltulajdonítása
Belegondolni is szörnyű, mennyire kínos lenne, ha ügyfelei, vásárlói adatai idegen kezekbe kerülnének, csak mert ellopják valamely mobileszközét vagy a céges számítógépét. Védje eszközeit is jelszóval – és ne feledkezzen meg a mobileszközökről sem!
Biztonsági rések a cég által használt operációs rendszeren
Ne hanyagolja el a számítógépeken, tableteken és okostelefonokon futó operációs rendszerek, alkalmazások és böngészők frissítését! A szolgáltatók egy-egy biztonsági rés felfedezése után frissítéseket adnak ki ezekre a rendszerekre, így azokat nem elég egyszer letölteni, majd hónapokra, évekre hátradőlni, mert számtalan problémát okozhatnak.
Vírusok, rosszindulatú programok
Soha ne nyisson meg gyanús e-maileket és ne töltsön le gyanús csatolmányokat! Ne csak az adathalászok - a rosszindulatú vírusok miatt se tegye.

A legfontosabb, hogy vállalkozása munkatársai is legyenek tisztában a veszélyekkel, ezért érdemes a munkatársakat is felkészíteni a biztonsági intézkedésekről. A céges informatikai biztonsági szabályok betartása ráadásul a mindennapok során is hasznos lehet számukra.

Ne feledje, ezek a tanácsok megnehezítik az internetes bűnözők dolgát, ám kisvállalati informatikájának teljes körű védelméhez további intézkedésekre is szükség lehet.

Az Invitel megfizethető és egyszerűen telepíthető adat- és vírusvédelmi szolgáltatást kínál, melynek működtetéséhez nincs szükség IT-szakértőre! www.invitel.hu/kisvallalati/virusvedelem